Methode

ACUPUNCTUUR

Acupunctuur is de meest bekende techniek binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde. Met acupunctuur beïnvloedt de arts de organen van buitenaf. Een minuscuul dun naaldje bereikt via de “opening” van het acupunctuurpunt de meridiaan binnen het lichaam. Na ontsmetting van de huid brengt de acupuncturist het naaldje snel en vrijwel pijnloos in. Daarna neemt de patient een licht trekkend of tintelend gevoel waar op die plek, of op andere plaatsen in het lichaam waarmee de meridiaan contact maakt. De acupuncturist kan de stroming van de  bevorderen of matigen, al naar gelang de situatie.

CUPPING

Cupping is een methode waarbij een kop, gemaakt van glas, bamboe of aardewerk wordt aangebracht op het huidoppervlak. Door de kop kortstondig te verwarmen ontstaat een vacuumkracht, ook lokaal op de huid. Het doel is om Wind-koude te verdrijven en om bloedstagnatie en pijn op te heffen. Na een cupping behandeling kan er lokaal een rode plek te zien zijn. Dit is een normaal verschijnsel, dat na enkele dagen zal verdwijnen. Nadat de roodheid is verwenen, zal er verbetering in de symptomen optreden. De Chinese geneeskunde beschouwt deze roodheid als locale bloedstagnatie.

MOXA

Moxa is speciale gebruik van het Chinese Bijvoetskruid, een medicinaal kruid, binnen de acupunctuurbehandeling. Soms wordt het Bijvoet gemengd met een aantal andere kruiden. Bij de behandeling door middel van moxa worden bepaalde punten gestimuleerd door warmte. Dit kan gebeuren door op de naald het kruid of kruidenmengsel te branden, of door met een moxastaaf een gebied te verwarmen. Het al dan niet toepassen van moxa is afhankelijk van uw klachten en aandoeningen.