Kruiden

Kruiden worden al vele duizenden jaren toegepast om hun medicinale werking. Net zoals de oude monniken in de westerse wereld al sinds lange tijden kruiden onderzochten en de medische toepassing ervan erkenden, zo is de kruidentraditie in China al erg oud. In China gaat deze traditie al terug tot ver vóór het begin van onze jaartelling.

De kennis die hierdoor is opgedaan, is enorm. De Chinese TCM en de artsen die deze wetenschap beoefenen, beseffen dat de mens en het menselijk lichaam onderdeel uitmaakt van de Natuur. Bij gezondheidsproblemen doet de arts dan ook een beroep op de Natuur om de kwaal te genezen.

Zeer veel elementen uit de natuur worden gebruikt binnen de TCM.

Om gezond te zijn, moet het menselijk lichaam in balans zijn. Dit houdt in dat de vier elementen ‘hitte’, ‘warmte’, ‘koude’ en ‘neutrale temperatuur’ met elkaar in harmonie zijn. Wanneer die harmonie verstoord is, kunnen er ziekten ontstaan. De kruiden uit de Natuur worden dan ook onderverdeeld in deze temperatuureigenschappen:

  • Kruiden die ziekten in verband met een verstoorde hitte in het lichaam kunnen genezen (热).
  • Kruiden die ziekten in verband met overmatige warmte kunnen genezen (温).
  • Kruiden die ziekten in verband met teveel koelheid kunnen genezen (凉).
  • Kruiden die ziekten in verband met overmatige koude (寒).
  • Kruiden die de verschillende temperatuureigenschappen met elkaar in harmonie kunnen brengen (平).

Daarnaast worden kruiden onderverdeeld in de vijf verschillende smaken:

  • scherp of heet (辛)
  • zoet (甘)
  • bitter (苦)
  • zuur (酸)
  • zout (咸)

De verschillende smaken in voedsel hebben invloed op het menselijk lichaam en kunnen de innerlijke harmonie verstoren of bepaalde ziekten zelfs genezen.

De artsen uit de  Qiu Xue Cheng praktijk beseffen het belang van de beste medicijnen. Zij zien zorgvuldig toe op de kwaliteit en waarborgen de geneeskrachtige werking. Daarom maakt de Qiu Xue Cheng praktijk altijd gebruik van de beste Chinese medicijnen. Deze worden speciaal vanuit de Chinese bergen verzameld en met de grootste zorg naar de praktijk in Rotterdam verstuurd.

Door jarenlange studie en een zeer rijke ervaring zijn Dr. Qiu en Dr. Chen bijzonder deskundig op de juiste selectie en dosering van kruiden om uw lichaam weer harmonisch te laten functioneren, uw kwalen te genezen en u weer gezond te laten zijn.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Chinese kruidenmengsels niet altijd lekker smaken. Ze worden echter ook niet genomen om van de smaak te genieten, maar om het lichaam weer in balans te brengen en ziekten te genezen.